Koken en technieken, Recepten

5 Suikerfeest lekkernijen die het proberen waard zijn!

9 apr , 2021  

Eten zorgt voor verbinding. Samen koken en eten brengt mensen en culturen samen, iets wat we in deze tijd zo missen. Dit is ook precies wat centraal staat tijdens de ramadan, de maand waarin er door vele gelovigen gevast wordt tussen zonsopkomst en zonsondergang. Volgens de islam kan de maand van vasten discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing bijbrengen. Tijdens iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang gegeten wordt, staan voornamelijk licht verteerbare gerechten op tafel en wordt er niet alleen samen gegeten, maar ook samen gereflecteerd op het afgelopen jaar. Hoewel veel families en vrienden dit jaar niet kunnen samenkomen, komen met het bakken en koken van heerlijke gerechten toch de herinneringen aan gezelligheid en samenzijn naar boven.

Het Suikerfeest
Het samen eten staat ook centraal tijdens het Suikerfeest, de feestelijke afsluiting van de ramadan. Dit feest duurt officieel drie dagen, maar de eerste dag wordt het grootst gevierd. Het woord zegt het al: er worden dan vooral zoete gerechtjes gegeten. Tijdens dit feest geniet je van de lekkerste taarten, cakes en koekjes; alles in grote hoeveelheden. Of je nou meedoet aan de ramadan of niet, als je van bakken houdt moet je de traditionele Suikerfeest lekkernijen zeker eens proberen. Deze gerechten zijn namelijk ook heel geschikt om te maken wanneer je iets te vieren hebt, of natuurlijk gewoon als je zin hebt om eens iets anders te bakken dan bananenbrood.

Bak erop los!
Foodblogger Soumia van het blog Keuken van Sou geeft een paar goede baktips zodat jij zelf thuis ook aan de slag kan gaan. De eerste tip: begin op tijd. Tijdens het Suikerfeest staat de hele tafel vol koekjes, en dat kost behoorlijk wat tijd. Gelukkig kun je de koekjes invriezen of in een luchtdichte doos bewaren. Zo kun je ze prima twee weken van tevoren maken! Nog een goede tip: gebruik hetzelfde deeg voor verschillende koekjes. Dat scheelt heel veel moeite, en zo heb je meer tijd over voor de versiering van de koekjes. Zo kun je koekjesdeeg maken waarvan je de helft in chocolade en cornflakes dipt (lekker zoet én crunchy!) en de andere helft besmeer je met abrikozenjam en kokos. Half the trouble, twice the fun!

Suikerfeest lekkernijen
De volgende ramadan en Suikerfeest gerechten zijn zeker het proberen waard! Traditioneel worden de gebakjes gemaakt met veel roomboter, maar je kan ze ook heel makkelijk vegan maken door een plantaardige variant te gebruiken. Veel bakplezier!

Hou de vandaag deze website in de gaten want er komen lekkere recepten aan! Wat te denken van Baklava, Basbousa, Pistachio Maamoul koekjes, Açma en Chebakia? Lekker!

Fotocredits: Flora Plant

, , , , , , ,

ByGeef een reactie