Overig

Groentesap, de 100% plantaardige dorstlesser

20 mrt , 2023  

Groentesap is een verfrissende drank die vol zit met gezonde voedingsstoffen. Het wordt gemaakt door verschillende soorten groenten samen te persen tot een drankje. Het sap bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten die helpen bij het ondersteunen van een gezonde levensstijl en verhoogde weerstand. Je kunt natuurlijk allerlei verschillende soorten groentes gebruiken, zodat je afhankelijk van je eigen wensen een zelf samengestelde groentesap kunt maken.

Hoe maak je groentesap?

Groentesap kan gemakkelijk worden gemaakt met een sapcentrifuge of een slowjuicer. Er zijn veel verschillende groenten die gebruikt kunnen worden, zoals spinazie, wortels, bieten, komkommers, selderij en boerenkool. Het is belangrijk om biologische groenten te gebruiken en de groenten goed te wassen voordat je ze perst of maalt. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je nog wat zand aan je andijvie hebt zitten, waardoor het straks knarst tussen je tanden.

De voordelen aan groentesap

Veel mensen vinden het lastig om dagelijks de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen. Vooral mensen met een drukke baan, kiezen vaak als het gaat om het eten voor een stukje gemak. Om er dan toch voor te zorgen dat je dagelijks je dosis groente binnenkrijgt, is het nemen van een groentesap een perfecte oplossing. Deze sapjes kun je eenvoudig zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. De beste groentesoorten voor groentesap zijn toch wel de ‘groene’ groenten. Hierbij moet je denken aan andijvie, spinazie, maar ook broccoli doet het erg goed. Groentesap is overigens ook een uitstekende dorstlesser. Het hydrateert het lichaam en vult de voedingsstoffen aan die we verliezen tijdens het zweten. Het is een gezonde en verfrissende vervanger voor suikerhoudende frisdranken en vruchtensappen.

Kant-en-klare groentesappen

We hebben hem al even genoemd, maar wist je dat je ook gewoon kant-en-klare groentensappen kunt bestellen? Dit heeft als voordeel dat je nooit zonder komt te zitten en ook de verhoudingen juist zijn. Het maken van een heerlijke sap kan namelijk best wat tijd in beslag nemen zoals je zult begrijpen. De meeste sappen bestaan uit twee of meerdere groentesoorten, waardoor het een flinke klus kan zijn om dit voor de hele week te maken. Kies je voor een kant-en-klare sap, dan heb je hier geen omkijken meer naar. Dagelijks pak je een flesje uit de koelkast en je hebt direct de vitamines voor de rest van de dag weer binnen.

Goed om te weten

Het is echter belangrijk om te onthouden dat groentesap niet alle vezels bevat die in hele groenten zitten. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en helpen bij het voorkomen van pieken in de bloedsuikerspiegel. Daarom is het nog steeds belangrijk om hele groenten en fruit aan je voeding toe te voegen naast het drinken van groentesap. Uiteraard is het een perfecte aanvulling, maar dus geen vervanger. Twijfel je over het feit of je wel voldoende groente en ook fruit binnenkrijgt? Noteer dan voor jezelf eens een week lang wat je exact eet, zodat je hierover kunt sparren met een diëtist of je huisarts.

, , , ,

ByGeef een reactie