Overig

#Zokanhetook, the movie

28 jan , 2020  

Vandaag gaat #zokanhetook, een korte film onder regie van Sanne Vogel in première. De film laat zien dat iedereen makkelijk en lekker plantaardiger kan eten en drinken: van studenten tot jonge kinderen en van liefhebber van de wereldkeuken tot de ondernemende wereldverbeteraar. #zokanhetook stimuleert Nederlanders om plantaardiger te consumeren, met een concreet handelingsperspectief en respect voor bestaande gebruiken en routines. De #zokanhetook film is vanaf vandaag te zien op zokanhetook.nu en YouTube.

Plantaardig is voor iedereen
De film, geregisseerd door actrice en schrijfster Sanne Vogel, portretteert de plantaardige keuzes van verschillende personages, waardoor veel Nederlanders zich waarschijnlijk met één of meerdere portretten kunnen identificeren. Zo eten de jongens Bent en Finn vanwege dierenwelzijn en het klimaat veganistisch, maar snoepen af en toe nog wel een taartje. Kat Meneertje wil alleen nog maar havermelk. Nathalie werd door haar bonusdochter Roosmarijn uitgedaagd om een maand vega te eten. De familie Dogan maakt één keer per week een plantaardig diner als hun schoondochter op bezoek komt en huisgenoten Diana en Lianne koken sinds de Nationale Week Zonder Vlees vegetarisch.

Plantaardige alternatieven
#zokanhetook laat met deze film zien dat een plantaardiger voedselpatroon voor iedereen mogelijk is, en biedt inspiratie aan iedereen die vaker plantaardige keuzes wil maken. Het is misschien wel de makkelijkste manier om jouzelf, je dierbaren en de wereld een stukje gezonder en duurzamer te maken. Hierbij gaat het ook vooral om de balans, Nederland hoeft niet meteen over te stappen op een volledig plantaardig dieet. Ben je bijvoorbeeld dol op een stukje kip? Zoek dan de balans op en kies er dan bijvoorbeeld voor om je melk een keer te vervangen door een lekker plantaardig alternatief!

Sanne Vogel, regisseur van film #zokanhetook: ‘Ook al is het mijn ideale wereld, ik denk niet dat het realistisch is dat iedereen 100% plantaardig gaat eten. Daarom wil ik mensen inspireren om de eerste stappen te zetten naar een plantaardiger dieet, waar #zokanhetook je bij kan helpen door herkenbare personages te laten zien waar eenieder zich mee kan identificeren. Een eerste stap zetten en een eigen bijdrage leveren is al zo goed! Er was heel lang een soort tendens van ‘wat zielig dat jij geen vlees mag’ en ‘ik zou dat nooit kunnen’. Maar het is puur een kwestie van plantaardig eten leren ontdekken. Deze film laat op een luchtige manier zien hoe anderen dit al doen, en helpt je daarbij!’

#zokanhetook
De film is onderdeel van de #zokanhetook-campagne, die onder andere met het platform zokanhetook.nu Nederlanders door middel van recepten, producten en tips laat zien hoe je plantaardig kunt eten en genieten, zonder in te leveren op smaak, gebruik en gemak. Sanne Vogel beaamt deze gedachte. Ze is daarom blij om naast haar eigen kookvideo’s, ook met deze film mensen te inspireren de eerste stappen naar een meer plantaardig dieet te zetten: ‘Ik krijg vaak de vraag hoe je een plantaardig recept aanpakt en waar je de ingrediënten kunt krijgen. Daar helpt #zokanhetook bij. Het hoeft niet ingewikkeld zijn, ook met snelle of kant-en-klare producten die je gewoon in de supermarkt om de hoek kunt kopen kun je heerlijke gerechten maken. Mensen zijn vaak verrast door de mogelijkheden en nieuwe smaken!’

Green Protein Alliance
Initiatiefnemer van de #zokanhetook-campagne is de Green Protein Alliance. Deze non-profit vereniging met een maatschappelijke insteek helpt Nederlanders de stap te zetten naar een meer plantaardig voedselpatroon. Hierbij richten ze zich op plantaardige eiwitten. Zo stimuleert de Green Protein Alliance consumenten te kiezen voor alternatieven voor vlees, maar bijvoorbeeld ook voor een alternatief voor zuivel. Hierin worden zij gesteund door Stichting DOEN, die deze film mede mogelijk heeft gemaakt.

De volledige #zokanhetook film is vanaf vandaag online te zien op YouTube via deze link en op het platform zokanhetook.nu. Volg @zokanhetook.nu op Instagram voor unieke fragmenten uit de film.

Credits:
Regie: Sanne Vogel
Productie: Czar Amsterdam
Opdrachtgever: Green Protein Alliance
PR: Green Food Lab
Mede mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN

, , , , , , ,

ByGeef een reactie