Recepten

Wat is Chai Thee en hoe bereid je het?

17 sep , 2020  

Chai is het Indiase woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om de pittige Indiase kruidenthee aan te duiden, in het Hindi heet deze thee masala chai. Om dit spicey drankje te maken worden zwarte theebladeren gekookt en daarna gestoofd op een zacht vuur samen met volle melk, suiker en de traditionele Indiase specerijen zoals kruidnagel, kaneel, kardemom en gember. Melk en suiker zijn de perfecte tegenhanger voor de sterke zwarte thee en pittige specerijen. Van oudsher wordt chai gezien als een voedende energiebron voor arm en rijk, met behoorlijk wat suiker en volle melk/room. De vertaalslag naar de 21ste eeuw maken we door suiker te vervangen door een zoetmaker naar keuze en volle melk kunnen we tegenwoordig goed vervangen door een rijke keuze aan (plantaardige) melksoorten. Geen fan van zwarte thee? Ook daarin vinden we nu volop variatie. Je vindt tegenwoordig namelijk heerlijke chai theeën op basis van bijvoorbeeld rooibos of groene thee. Zo personaliseer je jouw favoriete chai thee gemakkelijk naar jouw smaak en (dieet)wensen.

Traditie en trend vloeien in elkaar over wanneer de eeuwenoude mix van specerijen zich mengt met romige amandelmelk voor een heerlijke green chai latte. Laat die herfst maar komen!

Aan de slag!

Ontdek jouw favoriete chai latte door volop te experimenteren. Hieronder vind je twee heerlijke recepten gemaakt met biologische chai theeën uit de uitgebreide theecollectie van Simon Lévelt.

Sweet Chai

Ingrediënten voor 4 glazen

• 8 g Assam Melange thee
• 8 g Yogi Classic thee
• 800 ml gekookt water van 95 ºC
• 4 el Monin Caramel siroop
• 30 ml gecondenseerde melk, naar smaak
• Verse munt

Bereiding

› Laat de Assam Melange en Yogi Classic samen 5 minuten trekken in water van 95 ºC
› Schenk de warme thee door een filter uit
› Voeg de caramelsiroop en gecondenseerde melk toe, roer het geheel goed door en schenk het daarna in de glazen
› Garneer de Sweet Chai met muntblaadjes en serveer uit

Tip!
Probeer dit recept ook eens met de Coconut Chai Orange of de Indian Chai. Houd in dit geval 16 gram als dosering aan (omdat je met één theesoort werkt i.p.v. twee).

Indian Chai met schuimige amandelmelk

Ingrediënten voor 4 glazen

• 16 g Indian Chai thee
• 800 ml gekookt water van 95 ºC
• 500 ml gezoete amandelmelk
• 4 theelepels honing
• Snufje kaneelpoeder
• Steranijs

Bereiding

› Laat de Indian Chai 4 minuten trekken in water van 95 ºC
› Schenk de warme thee door een filter uit in 4 grote glazen
› Roer er honing naar smaak doorheen
› Verwarm de amandelmelk in een pannetje, klop deze luchtig op met een garde of melkschuimer en voeg toe
› Bestuif met een snufje kaneel en voeg een steranijs toe ter garnering

Tip!
In plaats van amandelmelk kun je ook volle melk of een andere melkvervanger gebruiken. De melk(vervanger) kun je het beste opschuimen met een (automatische) melkschuimer. Er is een ruim assortiment verkrijgbaar bij Simon Lévelt in de winkel en in de webshop.

, , , , , , ,

ByGeef een reactie