Vleesvervangers

Waarom jij jackfruit écht eens moet proberen

12 apr , 2022  

Je hebt het misschien al eens op een menu zien staan: jackfruit. Deze bijzondere vrucht wordt steeds vaker gebruikt in vega(n) gerechten. En bijzonder is ‘ie zeker, alleen al om zijn formaat en uiterlijk. Meer weten over deze vrucht en hoe jij er in de keuken mee aan de slag kunt gaan? Je leest het hier!

Size matters
De jackfruit is, zoals zijn naam al verraadt, een vrucht. Een tropische vrucht om precies te zijn, die groeit in 30 meter hoge jackfruitbomen in het oerwoud van onder andere India en Sri Lanka. De ovaalvormige vrucht is geelgroen en heeft kleine stekeltjes op de schil. Een rijpe jackfruit kan wel 50 kilo wegen en is daarmee de grootste vrucht ter wereld. Oppassen dus als je ooit in de buurt bent, want zo’n vrucht wil je niet op je “dak” krijgen! Een rijpe jackfruit is zoet en sappig maar de variant die jij waarschijnlijk kent is de onrijpe, jonge jackfruit, die wordt geplukt als hij nog niet zo groot is. Deze jonge vrucht eet je niet uit het vuistje, maar is wel ontzettend geschikt voor andere toepassingen.

Juicy en een goede bite
De jonge jackfruit heeft een juicy en vleesachtige structuur en is heel veelzijdig. Daarom wordt de vrucht in Azië al eeuwenlang gebruikt als vleesvervanger. Hij heeft een goede bite en neemt smaken heel goed op, waardoor je het zelf op smaak kunt brengen met kruiden en specerijen. Dat maakt jackfruit geschikt voor allerlei gerechten, van Mexicaanse wrap tot Mediterrane pasta en van curry tot jackfruitburger! Wil jij dat weleens proberen? Neem dan een kijkje bij de jackfruit pop-up bar van Rootzz of Nature van 22 t/m 24 april in Amsterdam! Daar bereidt chef-kok Naresh Ramdjas de lekkerste jackfruitgerechten die jij gratis kunt proeven.

Gewas van de toekomst
Een reden om jackfruit als vleesvervanger te gebruiken, naast dat het gewoon heel erg lekker is, is omdat het duurzaam geteeld kan worden. Jackfruitbomen zijn namelijk supersterk waardoor ze niet alleen de zware vruchten kunnen dragen, maar ook bestand zijn tegen droogte en hoge temperaturen. Ook hoeven er geen kunstmatige pesticiden en herbiciden aan te pas te komen. Ze hebben maar weinig water nodig om te groeien en ook dat maakt ze superduurzaam. Je snapt dus wel waarom jackfruit door wetenschappers ‘het gewas van de toekomst’ wordt genoemd!

Superfood
Jackfruit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jou! De vrucht is 100% vrij van cholesterol en verzadigde vetten en bevat weinig calorieën, koolhydraten en vetten. Ook wat betreft voedingswaarden scoort de jackfruit punten. Zo zit jackfruit vol vitamines, mineralen en vezels en is hij rijk aan vitamine A en B, kalium, calcium en ijzer. Dat is nog eens superfood!

, , , , , ,

ByGeef een reactie