Koken en technieken

Tips om minder vlees te eten, ook na de Week Zonder Vlees

15 mrt , 2021  

Heb jij vorige week meegedaan aan de Nationale Week Zonder Vlees? Dan heb je misschien wel ontdekt hoe lekker en veelzijdig de vegetarische keuken is. Wil je ook de rest van het jaar wat vaker vegetarisch eten, voor jezelf, voor het milieu of voor de dieren? Deze tips gaan je zeker helpen!

  1. Begin klein

Een nieuw eetpatroon eigen maken kost tijd. Net als met andere gewoontes gaat het niet meteen vlekkeloos en moet je er de tijd voor nemen om eraan te wennen. Begin met kleine stapjes, zoals twee dagen in de week vegetarisch eten. Of begin met alleen bij het avondeten voor vegetarisch te kiezen. Alle beetjes helpen!

  1. Neem groente als uitgangspunt

Ben je gewend om je maaltijd te baseren op het stuk vlees? Draai het eens om, en zet de groente in de hoofdrol! Bedenk welke groente je vanavond graag wilt eten (bijv. broccoli, aubergine, bloemkool) en verzin daarna welke maaltijd je daarvan kan maken. Op internet en in kookboeken heb je voor jouw favoriete groente keuze uit tientallen recepten! Tip: ga ook eens aan de slag met groenten die je nog niet zo vaak op je bord hebt liggen, zoals pastinaak, venkel en artisjok. Wedden dat je positief verrast wordt?

  1. Van vlees naar vleesvervangers

Het is je vast niet ontgaan: het enorme aanbod aan vleesvervangers in de supermarkt. Door vlees 1 op 1 door een vleesvervanger te vervangen, hoef je niets te veranderen aan jouw favoriete gerechten. Het is makkelijk, net zo lekker en je krijgt alle benodigde voedingsstoffen binnen. Ben je toe aan wat uitdaging? Vervang dan het vlees door eiwitrijke peulvruchten, zoals linzen of kikkererwten. Minstens net zo lekker! Tip: vergeet ook de lunch niet! Er is tegenwoordig heerlijk vega broodbeleg te vinden, zoals vegetarische kipfilet, filet americain en zelfs grillworst. Maar ook een broodje met hummus en gegrilde groenten is ontzettend lekker.

  1. Kook de wereld rond

Dé manier om kennis te maken met nieuwe vegetarische gerechten, is door het koken van gerechten van over de hele wereld. Veel wereldkeukens staan bekend om hun veelzijdige vegetarische gerechten. Zo is de Aziatische keuken vaak vegetarisch, denk aan curry met kikkererwten, een wokgerecht met tofu en groenten, of een texmex burrito met bonen. Zo eet je elke dag wat anders én waan je je in verre oorden!

  1. Ga op zoek naar vega inspiratie

De beste manier om wegwijs te worden in vegaland is om veel inspiratie op te doen. Volg inspirerende vega(n) blogs zoals Lisa goes Vegan en The Indigo Kitchen, blader door kookboeken als de Vegabijbel en Little Green Kitchen, en volg de online cursus Meer Vega waarin je de vegetarische keuken leert ontdekken. En tot slot toch wel de ultieme tip: ga lekker in de keuken aan de slag, en experimenteer erop los!

Plantpraat.nl
Heb je vragen of tips over het eten van minder vlees? Meld je dan aan op Plantpraat.nl, het plantaardig discussieforum!

, , , , , , , ,

ByGeef een reactie